måndag 30 mars 2009

songkran

Här i Thailand startar tideräkningen vid Buddhas födelse, 543 år före kristus vilket gör att det i år är år 2552!
I Thailand gillar man att fira så nyår firas tre gånger; vårat nyår, kinesiska nyåret och sedan thailändska nyåret i april. Fram tills 1940 började året i i Thailand i april men för att ligga i fas med övriga världen ändrade man sedan till 1/1.

Songkran (thailändska nyåret) firas 13-15 april men kan vara i upp till en vecka.
Kvällen innan firandet startar så städas huset ut från gammalt skräp för att kasta ut all otur från förra året. Mat förbereds som offergåvor till munkarna och till gäster som kommer.
Nästa morgon går man till templen med matkorgar till munkarna.
På eftermiddagen utförs en badceremoni av Buddha figurerna.
De yngre i familjen visar respekt för de äldre genom att bada deras händer och fötter och ber då om förlåtelse för de dåliga saker de gjort tidigare.



Vatten används i många thailändska ritualer och symboliserar både att rentvå och att förnya. Att stänka vatten över varandras axel gjordes för att skölja bort dålig karma från det förra året och ge lycka och glädje i det nya.


Songkran har utvecklats till värsta vattenkriget. Både barn och vuxna häller vatten över varandra med vattenballonger, vattenpistoler och trägårdsslangar. Många åker runt med pickup och på flaket har dom stora baljor med isvatten, ibland med färgmedel i, som dom häller över folk.

Olyckorna i trafiken ökar kraftigt under denna vecka dels för att man häller vatten över förare men även för att många kör berusade.



Happy new year!















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar