tisdag 10 februari 2009

Gibbon rehabiliteringsprojekt


Thailands gibbonapor är hotade genom förstörelse av regnskog men också av tjuvjakt för husdjursmarknaden, jakt för kött och medicin. Många hamnar på turistorter som attraktion på stränder och i barer där dom har ett plågsamt liv. I samband med att dom blir könsmogna kan dom då bli aggressiva vilket leder till att dom dödas, stängs in i bur, kedjas fast eller drogas. Se till att det inte fortsätter - låt dig inte fotograferas med apor i utbyte mot pengar.


Tam föddes 1994 och var först husdjur hos en familj men när hon en dag försökte bita ett av familjens barn så blev hon misshandlad så svårt att hon var tvungen att amputera ena foten och handen pga skadorna. Därefter hade hon flera ägare och en satte henne i en bur med andra gibbonapor utan introduktion och hon blev då attackerad och förlorade alla utom två fingrar på handen hon har kvar. Vill du veta mer så gå in på http://www.gibbonproject.org/

4 kommentarer:

  1. Hej John Jag har länge velat komma till Gibbonprojektet, kul att läsa om det nu. Tittade på länken du skickat och där fanns en lista på ormar också. Hade de ormar vid Gibbonprojektet? Måste erkänna att jag frågar för jag gillar verkligen inte ormar. tor du alla ormar på länken finns i Thailand?
    Hälsningar Lena C7

    SvaraRadera
  2. Jag såg inte några ormar där. Men nere vid elefanterna hade dom stora ormar fast dom var i bur.

    SvaraRadera
  3. Hej John
    Du har så rätt när du skriver att man ska vägra att låta sig fotograferas tillsammans med någon söt liten apunge. Det är fruktansvärt när man tänker på att man har skjutit mamman för att kunna ta ungen och tjäna pengar på den. Vi blev erbjudna att fotograferas tillsammans med en sådan unge när vi var i Phuket första gången men sa naturligtvis nej, uppmanade även de som var med att göra detsamma, berättade bakgrunden till den lilla stackaren, så där blev inga foton. Jättebra att du berättar för andra, det är inte alla som vet hur det är, då kommer de inte att betala någon sådan försäljare
    Kram mormor

    SvaraRadera
  4. Det är svårt att förstå att människor kan vara så egoistiska att de har djur bara för sitt egna höga nöjes skull! De ser på djur som leksaker. Jag blir så illa berörd! Stackars Tam!

    Bra att det finns ställen som gibbonprojektet! Men allra gladast skulle jag bli om sådana ställen inte behövdes. Tänk att det ska vara så svårt att förstå att bara för att ett djur inte kan tala människospråk betyder det inte att individen saknar känslor och tankar!

    Kram, m

    SvaraRadera