torsdag 3 februari 2011

Kinesiska nyåret


Ute smäller det nästan hela tiden. Varför det? Jo, för att kinesiska nyåret firas. Kineser är den största minoriteten i Thailand och väldigt många thailändare har sina rötter i Kina så det kinesiska nyåret firas som om det vore en Thailändsk högtid.

Det kinesiska nyåret infaller vid den andra nymånen efter vintersolståndet, vilket inträffar någon gång under perioden 21 januari - 19 februari. Variationen beror på att den kinesiska kalenderns månader inte är lika långa som våra.
I år infaller nyåret idag, och då blir det harens år. Varje år i den kinesiska kalendern representeras av ett djur och 2010 var tigerns år. Det är totalt tolv djur i kalendern och att de är just tolv beror på en kinesisk legend om Buddha. När han nådde upplysning och skulle lämna jordelivet kallade han till sig alla djuren, men det var bara tolv stycken som visade sig för honom. Det var dessa tolv djur som belöning fick en plats i den kinesiska kalendern.

Mitt zodiak djur är oxe. Vill du kolla vilket kinesiskt zodiak djur du är kan du gå in på http://www.euroasiasoftware.com/chinazodiaksw.htm

1 kommentar: